Angst

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Daarom is het van belang dat de tandarts alle tijd en aandacht neemt die nodig is om u over uw angst (proberen) heen te helpen.

De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Iemand met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van vervelende verhalen. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Toch blijven ze bang voor de boor of de verdoving. Anderen zijn juist bang voor de pijn.

Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat u uw kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Wij adviseren dan ook om uw kind vanaf 2 à 2.5 jaar oud mee te nemen voor een eigen tandartsbezoek. Voor die leeftijd is het handig om jonge kinderen mee te nemen als één van de ouders voor een regulier tandartsbezoek komt. Zo krijgen ze al mee hoe de tandarts eruit ziet en hoe het eraan toegaat in de praktijk.

Een aantal tips voor tijdens de behandeling van uw kind:

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De verhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos.

Een aantal tips om uw angst te verminderen:

Als het tandartsbezoek vaak te lang wordt uitgesteld, gaat het gebit zichtbaar achteruit. Een slecht gebit doet uw zelfvertrouwen en uw sociale leven zeker geen goed. U realiseert zich wellicht steeds meer dat er van alles aan uw gebit gedaan moet worden, waardoor de drempel steeds hoger wordt. U zult dus iets aan de angst moeten laten doen. U kunt dit beter zo snel mogelijk laten doen omdat de schade dan minder is dan wanneer u het nog langer uitstelt. Een aantal zaken is hierbij van belang:

Neem contact met ons op!
Terug naar boven